Arktičko rješenje za proljetni umor

Proljeće je zasigurno većini populacije najljepše godišnje doba zbog šarolikog prirodnog ugođaja i dolaska toplijeg vremena nakon zimskog pokrivača, no uz navedeno, nerijetko ga karakerizira i promjena vremena koja se odražava na ljude kroz fizičku i mentalnu iscrpljenost, umor.
Umor i iscrpljenost glavne su tegobe na koje se oboljeli žale liječnicima tijekom tog perioda. Međutim, te smetnje prisutne su tijekom cijele godine i često ovise o globalnim zbivanjima, a u životu pojedinaca ne podudaraju se s klimatskim ciklusom. Najučinkovitiji pristup ka spomenutim smetnjama podrazumijeva adekvatnu opskrbu zdravim namirnicama uz dodatke prehrani koji nadopunjuju neophodne nutritivne čimbenike.

Vitalnost organizma podrazumijeva snagu, energiju, životnu radost, aktivnost. Sami najbolje možemo osjetiti je li naše tijelo zdravo te tu odgovornost počiva isključivo na nama. Ponekad je potrebno poduprijeti vitalnost organizma različitim aktivnostima koje pospješuju istu i čine nas aktivnima i zdravima. Znanstvenike širom svijeta zanima odgovor na nepoznanice koje dolaze s proljećem, a shodno tomu, ponudili su niz mogućih pojašnjenja.

Jedan od uzroka umoru i kroničnoj iscrpljenosti su hormoni. Naime, razina hormona sreće, serotonina, čija proizvodnja ovisi o dnevnom svijetlu, iscrpljuje se tijekom zimskih tamnih dana. Kratki dani i duge noći tijekom zimskog perioda omogućuju “pospanom” hormonu melatoninu puni izražaj. Produljenjem dana tijelo prilagođava razine hormona promjenama u vanjskom okruženju, stoga tijekom hormonalne prilagodbe tijelo treba više vitamina i proteina. Preporučuje se konzumiranje mesa bogatog proteinima, ribe, povrća, salate, kao i pojačani unos vitamina i minerala putem multivitamina.

Drugi razlog može biti i pad krvnog tlaka uslijed širenja krvnih žila koje nastupa zbog porasta dnevne temperature.

Mogući uzrok umoru krije se i u neadekvatnoj prehrani koja je tijekom zimskog perioda kaloričnija, obiluje ugljikohidratima i mastima jer tijelu treba mnogo više energije za pokretanje.

Uz aloe veru, kao kraljicu ljekovitog bilja, postoje dodaci prehrani koji se baziraju na najstarijim živućim algama koji pomažu otkloniti metaboličke toksine i razne aditive koji narušavaju hormonalnu ravnotežu cijelog organizma.

Međutim, najpogodnije rješenje dolazi upravo iz hladnijih krajeva, a neophodno je za otklanjanje umora, regulaciju stresa i povećanje tjelesne i mentalne izdržljivosti. Krije se u biljci Rhodioli rosei koja potiče izgradnju i sintezu mišića kroz skladištenje energije u vidu keratin fosfata ATP-a koji igra značajnu ulogu kod kronično umornih osoba. Poboljšava regulaciju glukoze u krvi, a ujedno je i izvanredna potpora u radu štitnoj žlijezdi.

Zaštitite se na vrijeme i osigurajte svom organizmu vitalnost u svakom godišnjem dobu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 + six =